AFT ve TedavisiAFT ve TedavisiAFT ve TedavisiAFT ve Tedavisi
  • Anasayfa
  • Hakkımda
  • Tedaviler
  • Klinik
  • Blog
  • Basın
  • İletişim
✕

AFT ve Tedavisi

  • Anasayfa
  • Blog
  • AFT ve Tedavisi
aft ve tedavisi dental rezidans scaled 1

Aft ağız içerisinde sıklıkla yanak ve dudak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, diş eti üzerinde görülen solgun sarı-kırmızı hale ile çevrili oldukça ağrılı ülserleşmiş lezyonlardır. Aftın oluş nedenini belirlemek için çeşitli araştırma yapılmıştır. Ancak aftın oluşumunu hızlandırıcı ve seyrini kötüleştirici birçok faktör saptanmasına karşın oluş nedeni tam olarak belirlenememiştir.
Bu nedenle aft oluşumunu hızlandıran ve iyileşmesini geciktiren faktörlerden bahsetmek mümkündür.

Aft Oluşumunda Hangi Faktörler Önemlidir?
-STRES; Günümüzde migren, yüksek tansiyon ve gastrit gibi birçok hastalığın nedenleri arasında kabul edilen stres aft oluşmasının en önemli nedenlerinden birisidir. Hanımlarda premenstural gerginlik(adet öncesi dönem) de aft oluşumunu hızlandıran faktörlerdendir.
-YİYECEKLER; Turunçgiller, sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı çerezler gibi ağız mukozasını tahriş edebilen yiyecekler aft oluşumunu hızlandıran önemli faktörler arasında sayılmaktadır. Bunların yanı sıra bazı bünyeler için alerjik olabilen kara buğday, çavdar, arpa, çikolata, fındık, kabuklu deniz hayvanları, soya, domates, bazı patlıcan, elma, incir, peynir gibi yiyecekle de aft oluşumunu hızlandırırlar.
-TRAVMA; Yanak dil dudak ısırma, sert yiyeceklerin tahrişi ve yumuşak olmayan diş fırçalama işlemleri ve iyi adapte olmayan protezlerin neden olduğu vuruklar aft için uygun zeminin oluşmasına yardımcı olurlar.
-SİSTEMİK HASTALIKLAR; Behçet Hastalığı: Genital ülser, konjuktivit, gibi, birçok sistemik belirtiler yanında ağız içerisinde oluşan tekrarlayıcı aftlarla kendini gösteren bir hastalıktır. Birçok malign ve otoümmin hastalıklarla birlikte de tekrarlayıcı aftlar görülebilmektedir.
-DİĞER NEDENLER; B12 vitamini ve demir noksanlığı, sigara içme, tütün çiğnemenin gibi alışkanlıkların de aft oluşumuna katkıda bulunan önemli faktörler olduğu bilinmektedir.
Ağrıyı Azaltmak ve İyileşme Periyodunu Kısaltmak İçin:
-Sıcak, asidik ve tahriş edici gıdalardan kaçınılmalır.
-Su ile karbonat karışımından hazırlanan ince yapılı bir krem aft üzerine sürülebilir.
-Yarım bardak suya yarım kaşık tuz ilavesi ile elde edilen solusyonla günde üç kez gargara yapılabilir,
-Aft üzerine uygulanacak “orabase”, “Gly-oxide”, “Cankaid”,”Ambesol” gibi ağız içi kremler uygulanabilir.
-Özellikle aftı başlangıç aşamasında “tetrasiklin” tableti suda eriterek elde edilen solusyon ile gargara yapmak aftın fazla büyümesini engeller ve ağrıyı azaltır.
-“Chlorhexadine” gargaralar iyileşme periyodunu kısaltır.

Daha fazla bilgi için sizi kliniğimize bekliyoruz.

Paylaş

Diğer Tedaviler

zikronyum implant tedavisi
29/09/2022

Zirkonyum Nedir?


Devamı
emax dis nedir
29/09/2022

Emax Diş Nedir?


Devamı
kanal tedavisi
29/09/2022

Dişe Neden Kanal Tedavisi Yapılır ?


Devamı



© 2021 Dt. Mustafa Özcan. Tüm Hakları Saklıdır. Design with by Medyaikon