Ağız Kanseri TaramasıAğız Kanseri TaramasıAğız Kanseri TaramasıAğız Kanseri Taraması
  • Anasayfa
  • Hakkımda
  • Tedaviler
  • Klinik
  • Blog
  • Basın
  • İletişim
✕

Ağız Kanseri Taraması

  • Anasayfa
  • Tedaviler
  • Ağız Kanseri Taraması
kanser taramasi

Ağız kanseri, en ölümcül 8 kanser türü arasında gösterilmektedir. Ağız kanserinin teşhisinde, diş hekiminin görev ve sorumluluğu vardır. Ağız kanseri, her zaman yüzeyel bir ağız içi muayene ile tespit edilemeyebilir.
Ağız kanseri taraması için geliştirilmiş özel cihazların kullanımı, detaylı bir ilk muayenenin parçası olmalıdır. Bu nedenle kliniğimizde bu cihazlardan kullanılmaktadır.
Ağzınızda sık sık yara oluşuyorsa oluşan bu yaralar 7-10 gün içerisinde geçmiyorsa bu durum ihmale gelmez.
Ağız kanseri şüphesinde, teknoloji destekli ilk muayene ve erken tanı, hayat kurtarır.
Dental Rezidans, oral kanser taramasının risk faktörleri taşıyan hastalarda rutin olarak yapıldığı ilk muayene kliniği ile hizmetinizdedir.

Ağız Kanseri Taraması

Ağız Kanseri Taraması

Ağız kanseri en ölümcül 8 kanser türünden bir tanesidir. Bu kanser ihmale gelmeyecek kadar tehlikelidir. Günümüzde çoğu insan diş hekimine düzenli kontrole gitmemektedir. Bu durumu ciddiye almamak sonradan kapanmayacak yaralara sebebiyet vermektedir. Ağız kanseri çoğu zaman yüzeysel bir muayene esnasında ortaya çıkmamaktadır.

Ağız kanseri tanısı için yüzeysel bir muayene değil detaylı bir ağız kanseri taraması gerekmektedir. Bunun için gelişmiş kanser tarama cihazları bulunmaktadır. 6 ayda bir gerçekleştirmemiz gereken rutin kontrollerde her defasında yaptırmasak da en az yılda bir ağız kanseri taraması yaptırmak hayat kurtarmaktadır.

agiz-kanseri-tedavisi-

Ağız Kanseri Taraması Nasıl Yapılır?

Ağız ve dil bölgesinde oluşan ağız kanseri genellikle sigara ve alkol kullanımı olan hastalarda görülmektedir. Ağız kanseri taraması bu bağlamda büyük önem taşıyor düzenli diş hekimi muayenesine giden hastalarda erken teşhis sayesinde hastalar büyük hasarlar almadan bu hastalıktan kurtulabiliyor.

Peki ağız kanseri taraması nasıl yapılır sorusunu cevaplayacak olursak ilk olarak ağız ve çevresinde iyileşmeyen yaralar bulunuyorsa eğer hemen bir diş hekimine görünmek ve genel bir tarama istemek gerekmektedir. Kanser teşhis cihazlarının kullanımı bu konuda büyük önem taşımaktadır. Çünkü ağız kanseri gözle net bir şekilde görülebilecek bir kanser türü değildir.

Ağız Kanser Taraması Hakkında Sık Sorulan Sorular

Ağız kanseri testi nasıl yapılmaktadır?
Diş hekimine başvurularak ilk adım atılır daha sonra diş hekiminin muayenesi esnasında doktor ağız içi, dil, yanaklar, diş eti ya da dudaklarda şüpheleneceği bir yara ya da şişlik görürse eğer biyopsi yapmak ister. Biyopsi işlemi lokal anestezi altında hastadan parça alınarak o parçanın detaylı incelenmesiyle gerçekleşmektedir.
Ağız kanseri olduğumu nerden anlayabilirim?
Ağız kanseri olduğunuzu anlamanızın en iyi ve net yolu tabi ki de doktora gitmektir fakat bu konuda şüphelerin oluşması da doktora gitmek için çok önemlidir. İyileşmeyen ve ağrı yapmayan yaraların olması da ağız kanseri belirtileri arasındadır.
Ağız kanseri kan tahlillerinde çıkabilir mi?
Tam kan sayımı yapılması durumunda hemogram olarak bilinen tam kan sayımı testi pek çok kanser türüne tanı koymak adına yaptırılabilmektedir. Bu tam kan sayımında olası bir kanser durumu var ise bu sayımda ortaya çıkabilmektedir.
Ağız kanseri tanısını kim koyar?
Ağız kanseri genellikle ağızda geçmeyen bir büyüme olarak ortaya çıkmaktadır. Bu kanser türünü doktor ya da diş hekimleri teşhis koyabilmektedir. Bu kanser erken teşhis edilmez ise ölüm gibi acı bir olayla sonuçlanabilmektedir. Öncelikle doktor fiziki muayene yapmakta daha sonra detaylı inceleme yapmaktadır.
Ağız kanseri ne zaman belirti vermeye başlar?
Ağız kanseri belirtilerinden herhangi birini 2 hafta gibi bir süre boyunca taşıyorsanız bu vakit kaybetmeden doktora gitmenizi gerektirmektedir. Bu belirtiler arasında en önemlisi ağızda iyileşmeyen yaralar ve şişliklerdir.
Ağız kanseri kimlerde görülmektedir?
Ağız kanseri nadir görülen oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Bu hastalık en çok 40 yaş üzerindeki orta yaşlı erkeklerde görülmektedir. Ağız kanseri kadınlarda da görülmektedir fakat erkeklerde görülme oranı kadınların neredeyse iki katıdır.
Ağız kanseri yayılır mı?
Ağız kanseri fark edilmediği zaman daha derin dokulara, komşu yumuşak dokulara, lenf bezlerine, sinirlere, kan damarlarına ve kemiğe yayılabilmekte ve bu yayılmayla metastaz yapabilmektedir. Erken teşhis durumunda bu sorunlar yaşanmamaktadır.
Ağız kanseri genetik bir hastalık mıdır?
Ağız kanserinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte tütün ürünleri, alkol ve ağız dışı bölümlerin özellikle dudak gibi fazla güneş ışığına maruz kalması durumu kanser riskini arttıran faktörler arasında sayılmaktadır. Bununla birlikte genetik yatkınlık da ağız kanserinde risk faktörü durumundadır.
Ağız kanserinde risk faktörleri nelerdir?
Yüksek alkol kullanımı, herhangi bir tütün ürünü kullanımı güneş ışığı faktörü, cinsel yolla bulaşan HPV virüsü, zayıflamış bağışıklık sistemi, genetik yatkınlıklar ağız kanseri olma yolundaki risk faktörleridir.
Ağız kanseri belirtileriyle alerji belirtileri birbirleriyle karıştırılır mı?
Ağız kanserinin en belirgin belirtisi ağızda oluşan şişlikler ve yaralar olduğu için alerjik reaksiyonlarla karıştırılabilmektedir. Çünkü alerji belirtileri de ağız kanseri belirtilerine benzemektedir.
Paylaş

Diğer Tedaviler

bilincli sedasyon nedir
22/09/2022

Bilinçli Sedasyon Nedir


Devamı
dis teli tercihi
15/09/2022

Diş Teli Tercihinde Önemli Noktalar


Devamı
30 Yasinda Dis Teli Kullanabili Miyim
15/09/2022

30 Yaşında Diş Teli Kullanabilir Miyim?


Devamı



© 2021 Dt. Mustafa Özcan. Tüm Hakları Saklıdır. Design with by Medyaikon