Kanal tedavisi, dişlerde ağrı, apse ve kist oluşumuna neden olan, iltihaplı veya ölü diş pulpasının kök kanallarından çıkarılması, oluşan boşluğun temizlenip sağlığa zararlı olmayan doku dostu bir maddeyle tam olarak doldurulması demektir.
Dişin mine ve dentin tabakalarının altında dişin canlılığını sağlayan damar ve sinir paketinin bulunduğu bölüme dişin pulpası denir. Dişin kuronunda “pulpa odası” adını alan bu bölüm diş köklerinin sonuna kadar uzanmaktadır. Pulpanın herhangi bir sebeple iltihaplanması durumunda, dişin pulpası çıkarılır, kanalların temizlenmesi ve ardından doldurulması gerekmektedir.
Soğuk ve sıcakla başlayan hassas ağrı, gece ağrısı, spontan (etken olmaksızın) ağrı, dişte apse, şişlik, travma sonucu dişin kırılması, dişlerde renk değişikliği gibi belirtiler varlığında kanal tedavisi yapmak gerekir.
Eğer kanal tedavisi yapılmazsa derin çürükler veya derin diş kırıklarında dişin sinir dokusu olan pulpa kendini iyileştiremez ve diş canlılığını kaybeder. Canlılığını kaybeden diş enfeksiyon odağı haline gelir. Bu noktada bir an önce hekim tarafından kanal tedavisi işlemi yapılmalıdır. Eğer kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon kök ucundaki ve çevresindeki dokulara kadar ulaşabilir. Diş kökünü çevreleyen çene kemiğinde iltihaplanma meydana getirerek o bölgede kemik kaybına yol açabilir. Bu aşamaya ulaşmış dişlerin kanal tedavisi daha uzun ve zahmetli işlemler gerektirebilir. İhmal edilen durumlarda dişin kaybına kadar varan üzücü sonuçlar doğabilir.
Diş dokusu beslenmesi olmadığından daha zayıf olarak görülse bile iyi bir restorasyonla ömür boyu ağızda kalabilir.
Kanal dolgusu yapılan dişin madde kaybı çok fazla ise dayanıklılık kazandırmak için fiber post dediğimiz işlem yapılabilmektedir.
Fiber post Dişin köklerinden destek almak amacıyla dişe yerleştirilir. Daha sonra üst yapı uygun bir biçimde restore edilir. Bu sayede dişiniz uzun bir süre daha size hizmet edecektir.
Dişlerimiz günlük hayatta en çok kullandığımız organlarımızdan birisidir. Hayatımızın devamı için besin tüketmeliyiz ve bu işlemi de dişlerimiz ile yapmaktayız. Bu yüzden dişlerimiz bizim için hayatı bir değere sahiptir. Dişlerimize bu kadar yıpratırken bakımını da ihmal etmemeliyiz. Çünkü ağız ve diş bakımı aksatılan dişlerde birçok problem doğması kaçınılmazdır. Bakımı aksatılan dişlerin ortaya çıkan problemlerini de en kısa zamanda bir diş hekimine göstermek gerekmektedir. Aksi takdirde tedavi edilmeyen diş problemleri zamanla ilerler ve istenmeyen diş kaybı gibi geri döndürülemez sonuçlara yol açar.
Örneğin çürüyen dişlere müdahale edilmemesi durumunda çürüğün ilerleyip dişin köküne yer eder ve hücreleri öldürür. Bu çürük ve ölü hücreler dişte apse gibi iltihaplanma yapar dişi kaybetmemek için ise gelişen teknoloji sayesinde Endodonti (kanal tedavisi) yapılarak diş kurtarılır. Eski zamanlarda bu gibi bir problemde problemli diş çekilirdi şimdi ise günümüzde kanal tedavisi sayesinde diş kurtarılabiliyor ve hastalar günlük yaşamına devam ediyor. Endodonti (kanal tedavisi) yapılmamış olsaydı dişlerdeki pulpa ve bakteriler dişin kaybına hatta çene kemiğine de zarar verir diğer dişlere de sıçrama ihtimali artarak o dişleri de riske atacak duruma gelebilir.
Kanal tedavisi önemi çok büyük ve yararı oldukça fazla bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi sayesinde dişlerimizin kaybından hatta ilerlemesi durumundan diğer dişlerimizin sağlığı çenemizin sağlığı söz konusudur. Bu yüzden geç olmadan bir diş kliniği veya hastaneye gidip diş hekimlerine muayene olmak gerekmektedir. Zaman kaybetmeden Endodonti tedavisini yaptırmalıyız. Peki, Endodonti (Kanal Tedavisi) Nasıl Uygulanır?
Öncelikli olarak muayene sonrası tedavi içi gün verilir. Verilen günde ise kanal tedavisi başlar. Çürük olan bakterili bölgeyi temizleyerek dişin köküne ve sinirlere kadar inilir. Ulaşılan sinirlerin gelişmiş teknolojik aletler sayesinde kesilerek bakteriler temizlenir ve yarılan yerin içi doldurulur. Sinirleri kesilen diş sadece sıcak ve soğuğa duyarsızlaşır içi de doldurulduğu için eskisi gibi dişleri kullanabiliyorsunuz.