Koruyucu Diş HekimliğiKoruyucu Diş HekimliğiKoruyucu Diş HekimliğiKoruyucu Diş Hekimliği
  • Anasayfa
  • Hakkımda
  • Tedaviler
  • Klinik
  • Blog
  • Basın
  • İletişim
✕

Koruyucu Diş Hekimliği

  • Anasayfa
  • Tedaviler
  • Koruyucu Diş Hekimliği
koruyucu dis hekimligi

Koruyucu Diş Hekimliği

Çoğu insan dişlerine bakım yaptırmak için o dişlerin çürümesini, sararmasını ya da dış etkilere bağlı olarak herhangi bir zarar görmesini beklemektedir. Fakat daha önceden bu konuda önlem alıp işlem yapılmaya gerek kalmadan çıkan ufak sorunlar daha rahat çözülebilmektedir. İşte tam bu noktada koruyucu diş hekimliği devreye girmektedir.

Diş hekimleri sadece dişte oluşan sorunları çözmek için değil aynı zamanda dişleri bozulmadan korumak adına da hastalara hizmet vermektedir. Fakat hastalar bu farkındalıkta olmayıp genellikle her şey için geç olduğu zamanlarda diş hekimlerine başvurmaktadır. Bu konuda koruyucu diş hekimleri hastalara uyguladığı sistemler ile hastaların sorunsuz bir diş ve gülüşe sahip olmaları için çalışmaktadır.

Koruyucu Diş Hekiminin Uyguladığı Yöntemler

Dişlerin herhangi bir sorun yaşanmadan önce korunması için koruyucu diş hekiminin uyguladığı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemleri inceleyelim:

  • Profesyonel florür uygulaması hastanın ağız yapısına bağlı olarak yılda genellikle üç kez yapılarak ağız sağlığının korunmasını sağlayan bir yöntemdir.
  • Sağlıklı beslenmek hem vücut hem de ağız sağlığını korumaktadır bundan dolayı dengeli ve çürük önleyici diyet düzenlemesi yapılması da ağız sağlını korumaya yardımcı olmaktadır.
  • Diş sürmesi, alveol kemik içerisinde gelişmekte olan dişlerin simetrik olarak ağız içeresine doğru hareket ederek, çene kavsi üzerindeki yerlerini aldıktan hemen sonra karşıt dişlerle kontağa geçerek çiğnemede rol almaya başladığı ana kadar sürmekte olan fizyolojik olayların bütününe denmektedir. Bu olay da diş sağlığını korumak için önceden alınmakta olan yöntemlerden birisidir.
  • Aşamalı çürük tedavilerinde ileri ekskavasyonlar genellikle ikinci randevuda yapılmakta ve bu işlem pulpanın canlılığının korumasını sağlamaktadır. Bu işlem genellikle üç ay ara ile tekrar edilmektedir.
  • Köpek dişi dolgusu kullanımı ağız sağlığı için çok önemlidir. Bu bağlamda çatlamış ya da kırılmış olan köpek dişlerinin tedavisi yapılarak hastaya daha rahat kullanım sağlamaktadır.
  • Zararlı ağız alışkanlıklarının tespit edilerek engellenmesi de diş hekimlerinin ağız sağlığını korunması için uygulanan yöntemlerden birisidir.
  • Bebeklerin emzik kullanımının düzenlenmesi erken yaşta diş sağlığı oluşturmak için çok önemlidir. Emzik kullanımı dişleri çıkmakta ve gelişmekte olan bebeklerin ağız yapısını bozarak gelecekte sorun yaşamasına neden olmaktadır.
  • Sporcular için mounth guard yapımı ve sporcu diş hekimliği uygulamaları da diş yapısının korunması için uygulanan yöntemlerden biridir.
koruyucu-dis-hekimligi

Hekimlik sadece hasalığı iyileştirmek değil var olan durumu korumak ve hastalık oluşumunun önüne geçmeye çalışmaktır.
Bizde sizlerin ağız ve diş sağlığını koruyup daha iyi hale getirmek için elimizden geleni yapmaktayız.
Bu bağlamda kliniğimizde uyguladığımız işlemler şunlardır;
-Oral hijyen motivasyonu
-Profesyonel florür uygulaması
-Dengeli ve çürük önleyici diyet düzenlenmesi
-Diş sürmesinin takibi
-Aşamalı çürük tedavisi
-Köpek dişi dolgusu kullanımı(cam karbomer)
-Zararlı ağız alışkanlıklarının tespiti ve engellenmesi
-Bebeklerin emzik kullanımının düzenlenmesi
-Sporcular için mounth guard yapımı ve sporcu diş hekimliği
Hizmetleri kliniğimizde verilmektedir.

Koruyucu Diş Hekimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Koruyucu diş hekimi nedir?
Koruyucu diş hekimi dişin yapısı ve sağlığı bozulmadan sağlıklı bir ağız yapısı oluşturan diş hekimidir.
Koruyucu diş hekimliği kimlere yapılmaktadır?
Çoğunlukla bu konuda birçok insan bilinçli değildir. Bundan dolayı her zaman sorunu çıkmadan önce değil de çıktıktan sonra çözmeye çalışmaktadırlar. Fakat sağlıklı ağız yapısı çocukluk zamanından itibaren koruyucu diş hekimi sayesinde korunabilmektedir.
Koruyucu diş hekimliği kaça ayrılmaktadır?
Koruyucu diş hekimliği ikiye ayrılmaktadır. İlki çocuklar için olan ve ömür boyu süren koruyucu diş hekimliğidir. Bu işlem çocuğun ilk dişinin sürülmesinden itibaren başlamaktadır. Bu konuda bilinçli ebeveynlere ihtiyaç vardır. Diğeri ise çocuklukta koruyucu diş hekimine başvurmamış fakat daha sonradan bu işlemi yaptırmaya başlayıp yine ömür boyu devam eden olmaktadır.
Koruyucu diş hekimine ne sıklıkla gidilmelidir?
Koruyucu diş hekimine en az 6 ayda bir gidilmesi gerekmektedir bu sayede oluşabilecek tüm sorunlar için erken teşhis koyulabilmektedir.
Koruyucu diş hekimi için kimlerin iş birliği yapması gerekmektedir.
Erken yaşta başlanıldığı zaman daha iyi sonuç alınan bir alan olduğundan dolayı bu işlem için anne, baba ve diş hekimlerinin iş birliği yapması gerekmektedir.
Aşamalı çürük tedavisi koruyucu diş hekimliğine mi girer?
Aşamalı çürük tedavisi yaklaşık olarak üç ayda bir tekrar eden bir işlem olduğundan dolayı düzenli bir hekim kontrolü gerekmektedir bundan dolayı aşamalı çürük tedavisi koruyucu diş hekimliğine girmektedir.
Koruyucu diş hekimi sağlıklı bir diş yapısı için ne önermektedir?
Genellikle kendine has uygulamalara sahip olan koruyucu diş hekimleri sıklıkla çocukların çocukluğundan itibaren zararlı madde tüketiminin engellenmesini ve günde en az iki kez diş fırçalanmasını önermektedir.
Zararlı ağız alışkınlıkları koruyucu diş hekimlerinin işini zorlaştırmakta mıdır?
Sağlıklı bir diş ve ağız yapısına sahip olmak için zararlı alışkanlıklardan uzak durulması gerekmektedir. Bundan dolayı alınan zararlı alışkanlıklar diş hekimlerinin işini zorlaştırmaktadır.
Koruyucu diş hekimine girmezsek ne olur?
Koruyucu diş hekimine gitmezsek eğer diş sağlığı günden güne azalır ve çoğu zaman dişlerin ağrılı bir tedaviye ihtiyaç duyulmasını sağlar.
Bebeklerde emzik kullanımını koruyucu diş hekimleri neden bu kadar önemsemektedir?
Bebeklerde belli bir zamandan sonra diş çıkmaya başlar bu dişler emzik kullanımında dişlerin öne ya da geriye itilerek zarar görmesini hatta çene kemiğini bile etkilemektedir. Bundan dolayı emzik kullanımı belli bir süre sonra sonlandırılmalıdır.
Paylaş

Diğer Tedaviler

bilincli sedasyon nedir
22/09/2022

Bilinçli Sedasyon Nedir


Devamı
dis teli tercihi
15/09/2022

Diş Teli Tercihinde Önemli Noktalar


Devamı
30 Yasinda Dis Teli Kullanabili Miyim
15/09/2022

30 Yaşında Diş Teli Kullanabilir Miyim?


Devamı



© 2021 Dt. Mustafa Özcan. Tüm Hakları Saklıdır. Design with by Medyaikon