Sabit ProtezlerSabit ProtezlerSabit ProtezlerSabit Protezler
  • Anasayfa
  • Hakkımda
  • Tedaviler
  • Klinik
  • Blog
  • Basın
  • İletişim
✕

Sabit Protezler

  • Anasayfa
  • Tedaviler
  • Sabit Protezler
sabit protez scaled 1

Sabit protez, ağza yapıştırılan ve takıldıktan sonra çıkarılamayan protez diş türüdür.

Sabit protezde hastanın dişi kullanılır. Hastanın dişi kesilir, prepare edilir, daha sonra üzeri kaplanır ve hastanın ağzına monte edilir. Tedavi sonrasında hiçbir şekilde hasta tarafından çıkarılamaz, yerinde sabittir. Sabit protez, yaklaşık olarak on günde yapılır. Bu süreç içerisinde hastanın 3 ya da 4 kere diş hekimine uğraması gerekir. Bir sabit protezin ortalama ömrü 5 yıl ile 8 yıl arasında değişir. Sabit protez ne kadar sağlam olursa olsun bu süre içerisinde değiştirilmelidir.

Kron protezleri:
Dişlerin ağız içerisinde görülen kısımlarını restore etmeye yarayan ve çeşitli materyallerden yapılan protezlerdir. Genelde dişlerde dolgu yapılamayacak kadar fazla madde kaybı olduğunda veya farklı estetik beklentilerin mevcudiyetinde tercih edilir.

Köprü protezi:
Gövde ve dayanak yoluyla doğal dişler üzerine gelen çiğneme basınçlarını periodonsiyum (dişi çevreleyen dokular) ve alveol kemiği (diş mevcudiyetinde dişi çevreleyen kemik) aracılığıyla çene kemiğine ileten protezdir. Dişsiz boşluğun aşırı uzun olmadığı ve de boşluğun her iki tarafındaki dişlerin sağlıklı olduğu durumlarda uygulanır.

Zirkonyum Altyapılar:
Zirkonyumun adlı materyalin kullanımıyla, klasik metal destekli köprü protezlerinin uygulanabileceği her vakada; metal içermeyen, diş renginde restorasyonların yapılabilmesi de artık mümkün olmuştur.

Sabit Protezler

Sabit Protezler

Sabit protezler ağızdaki kalan köklü dişlere sabitlenerek takılan ve çıkarılıp takılması mümkün olmayan protez çeşididir. Bu protezlerin hastaya uygulanması yapılabilmesi için hastanın ağzında köklü dişlerin kalması gerekmektedir. Çünkü bu protezler o kalan köklü dişlere sabitlenerek yapılmaktadır.

Bu işlemi yapmak için ilk olarak bahsettiğimiz gibi hastanın dişi kullanılır ve bu diş kesilerek prepare edilir daha sonra bu dişlerin üstü kaplanarak hastanın ağzına monte edilmektedir. Bu dişler tedavi sonrasında hasta tarafından çıkarılamaz. Yerinde sabit durmak zorundadır. Sabit protezler ömür boyu kullanım için uygun değildir. Ne kadar sağlam olursa olsun bu protezlerin zamanla değiştirilmesi şarttır.

Sabit Protez Çeşitleri

Sabit Protez Çeşitleri

Sabit protezler her hastanın ağız yapısı ve bir dişten beklentisi farklı olabileceğinden dolayı tek bir çeşitten oluşmamaktadır. Bu konuda en çok bilinen çeşidi vardır. Şimdi bu sabit protez çeşitleri konusunu inceleyelim:

  • Kron protezleri genellikle dişlerin dolgu yapılarak kurtarılmasının mümkün olmadığı kadar madde kaybına uğradığı zamanlarda yapılmaktadır. Farklı bir estetik beklenti olduğunda daha çok tercih edilmektedir. Bu işlem dişlerin ağız içerisindeki görünmekte olan kısımlarının restore edilmesi için çeşitli materyallerden yapılan sabit protez çeşididir.
  • Köprü protezi doğal dişler üzerinde yer almakta olan tutucu kronlar desteği ile eksik olan dişlerin yerine koyulmaktadır. Tutucu kronlara bağlanmakta olan gövdeden oluşmaktadır. Kısacası sabit protezde yapılan kron sayısı bir tane değil de daha fazla ise köprü protezi denilmektedir.
  • Zirkonyum altyapılar sabit protez yapılırken zirkonyum materyallerinden faydalanmasından kaynaklanmaktadır. Bu metal destekli köprü protezleri her hastada uygulanabilmektedir. Bu yöntem sayesinde metal içermeyen ve diş renginde restorasyonların yapılabilmesi de sabit protez için mümkün olmuştur.

Sabit Protez Hakkında Sık Sorulan Sorular

Sabit protezlerin ortalama ömrü ne kadardır?
Sabit protezlerin ortalama ömrü 5 ila 8 yıl arasındadır. Sabit protezlerin ne kadar sağlam olduğunun bu süreyi değiştirmesiyle çok bir alakası bulunmamaktadır. Çünkü bu protezlerin zamanla değiştirilmesi gerekmektedir.
Sabit protez için kaç tane diş gerekmektedir?
Sabit protezler dişlerin üzerine monte edilerek oluşturulduğundan dolayı mutlaka 2 adet köklü diş bulunması sabit protez yapılabilmesi için şarttır. Bu dişlerin olmaması durumunda hastaya sabit protez işleminin yapılması mümkün olmamaktadır.
Sabit protez kaç günde yapılmaktadır?
Sabit protezin yapım süresi yaklaşık olarak 10 gün sürmektedir. Bu 10 gün içerisinde hastanın en az 3 ila 4 gün arası dişçiye giderek prova yapılması ölçü alınması gerekmektedir. Aksi taktirde yapılan sabit protezler diş yapısıyla uyum sağlamakta zorlanabilir ya da büyük, küçük gelebilir.
Sabit protez yaptıran hastalar dişlerini nasıl fırçalamalıdır?
Sabit protezlerin temizliği yapılırken protezler için hazırlanmış olan özel fırçaların kullanılması gerekmektedir. Bu sayede sadece normal temizlik değil dişlerdeki kimyasalların da temizlenmesi sağlanmış olacaktır. Fırçalama işlemi esnasında protezlerin kırılmasını önlemek adına diş protezi havlu ya da su dolu bir protez kabı içerisinde temizlenmelidir.
Sabit protezler çıkartılır mı?
Sabit protez adı üzerine diş yapısına sabit olarak üretildiğinden dolayı takıldığı andan tekrar çıkarılacağı zamana kadar hasta tarafından çıkartılamaz. Çıkarılması durumunda hasta çok ciddi sorunlarla karşılaşabilmektedir.
Sabit protezlerde düşme durumu yaşanır mı?
Eksik ya da hasarlı dişlerin yerine kullanılmakta olan sabit dişler doğal diş köklerine bağlı olarak üretildiği için düşme gibi bir sorunla karşılaşılması neredeyse imkansızdır. Bu durumda ne hasta dişleri kendi rızası ile sökebilir ne de bir düşme yaşanılabilir. Fakat sabit protezin yerleştirildiği asıl dişlerde yaşanacak kemik erimeleri dişlerin düşmesine yol açabilmektedir.
Sabit protezlerde oluşan diş kokusu nasıl giderilir?
Diş protezlerinin koku yapmasının nedeni dişler ile diş etleri arasında bir sızma durumunun olmasından ve o boşluklardan giren yemek kalıntılarının ağız kokusu yapmasından kaynaklanan bir durumdur. Bu durumla karşılaşmamak adına diş protezi yapıştırıcı krem kullanmak diş ve diş eti arasındaki sızıntıyı götürecek ve koku ortadan kalkacaktır.
Sabit protezin dışında kalan dişlerin temizliği önemli midir?
Sabit diş dışında kalan dişlerin temizliği çok önemlidir. Çünkü protez doğrudan o dişlere sabitlendiğinden dolayı o dişlerin çürümesi ya da hasar görmesi protez ömrünü de tehlikeye atacaktır.
Sabit protez dışındaki dişlerin bakımı nasıl yapılmalıdır?
Bu dişlerin temizliği diş hekiminizin önerdiği güçlü yöntemlerle temizlenmelidir. Protez ile asıl dişlerin temizliği aynı olmadığı için bu dişlerin temizliğine daha fazla önem verilmesi gerekmektedir.
Sabit protez yaptıranlar ne sıklıkla doktor kontrolüne gitmelidir?
Sabit protez yaptıran hastaların protezi yaptırdığı ilk bir hafta içerisinde doktor kontrolüne gitmesi gerekmektedir. Bu kontrolde yaşanılan herhangi bir sorun yok ise daha sonraki kontrolleri yılda iki kez yani 6 ayda bir yaptırması önerilmektedir.
Paylaş

Diğer Tedaviler

bilincli sedasyon nedir
22/09/2022

Bilinçli Sedasyon Nedir


Devamı
dis teli tercihi
15/09/2022

Diş Teli Tercihinde Önemli Noktalar


Devamı
30 Yasinda Dis Teli Kullanabili Miyim
15/09/2022

30 Yaşında Diş Teli Kullanabilir Miyim?


Devamı



© 2021 Dt. Mustafa Özcan. Tüm Hakları Saklıdır. Design with by Medyaikon